Tırnak Batması Tedavisi Ankara
Tırnak batması; tırnağın köşe kısmının yumuşak ete batmasıyla oluşan rahatsızlıktır. Ayak baş parmağında şişlik, ödem ve kızarıklığa neden olan bu rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir. Tırnak batması, pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Genellikle evde yapılan ufak müdahaleler sayesinde engellenebilir. Ancak ilerlemiş ya da tekrar eden vakalarda cerrahi tedavi tercih edilebilir. Yazımızın devamında tırnak batması nedenleri ve tırnak batması tedavisi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Tırnak batması tedavisi Ankara için Op. Dr. Fatih Öktem ile iletişime geçebilirsiniz.
Tırnak Batması Nedir?
Tırnak batması; genellikle ayak baş parmağında görülen, ağrılı bir rahatsızlıktır. Tırnağın, tırnak yatağına doğru uzaması ve bu bölgede sıkışarak iltihaba neden olması sonucu oluşur. Tedavi edilmediğinde ağrı daha da şiddetlenir. Ayakkabı giymeyi ve yürümeyi zorlaştırabilir.
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnak batması birçok nedenle ortaya çıkabilir. Özellikle tırnağın yanlış kesilmesi ve parmakları sıkıştıran ayakkabılar giyilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bununla birlikte parmakların kendi yapısı ile ilgili dengesizlikler de batmaya neden olabilir. Tırnak batması genellikle;
- Tırnak boyutu ile tırnak yatağı genişliğinin dengesiz olması
- Tırnakları sıkıştıran, dar ayakkabılar giyilmesi
- Tırnakların çok kısa kesilmesi
- Ayak tırnaklarının kavisli kesilmesi, hatalı manikür-pedikür uygulamaları
- Ayak parmağı yaralanmaları
- Ayak tırnaklarının doğal yapısının içe kıvrılan şekilde olması
- Ayak tırnağının kırılması veya tırnağın çıkması nedeniyle olur.
Tırnak Batmasını Engellemenin Yolları Nelerdir?
Tırnak batmasını engellemenin başlıca yolu; ayak tırnaklarını düz olarak kesmektir. Birçok kişi daha kısa olması amacıyla tırnaklarını kavisli-yuvarak şekilde keser. Bu şekilde kesildiğinde batmalar sık olur. Tırnak uzarken ayak parmağının köşesine gömülür.
Bununla birlikte ucu sivri ayakkabılar da tırnağın içe gömülmesine neden olur. Dolayısıyla batmaya zemin hazırlar. Ayak bakımına ve ayakkabı seçimine dikkat edildiğinde tırnak batması büyük ölçüde engellenebilir.
- Ayağı sıkmayan, sıkıştırmayan, yumuşak dokulu ayakkabı ve çorapları tercih etmek
- Batık tırnak koruyucu ürünleri kullanmak tırnak batmasının önlenmesine yardımcı olabilir.
Tırnak Batması Nasıl Anlaşılır?
Tırnak batması, ağrı ve şişlik ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Tırnağın battığı bölgede kızarıklık da oluşabilir. Bu nedenle kişi dışarıdan baktığında tırnak batmasını kolayca anlayabilir. Bunun dışında;
- Tırnak yatağında hassasiyet olması
- Ayak baş parmağının kenar kısımlarında şişlik oluşması
- Dokularda ısı artışı
- Ciddi vakalarda akıntı ve irin görülebilir.
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Rahatsızlığın ilk evrelerinde, evde yapılacak birkaç yöntem sayesinde tedavi söz konusu olabilir. Ancak ilerlemiş vakalarda mutlaka uzman bir doktor kontrolü gerekir. Özellikle şeker hastalığı olan hastaların mutlaka bir doktora görünmesi, tırnak batması için profesyonel yardım alması tavsiye edilir.
Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?
- Sabunlu sıcak su banyosu, parmaktaki ödemin azalmasını sağlar.
- Sabunlu sıcak su banyosundan sonra yumuşayan tırnağın altına bir parça pamuk ya da mumlu diş ipi koymak
- Ayakları kuru tutmak
- Ayak tırnaklarını batma geçene kadar kesmemek
- Batma geçene kadar burnu açık ayakkabı ve sandaletler giymek tırnak batmasının geçmesine yardımcı olabilir.
Ankara Tırnak Batması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tırnak batması evde alınan önlemlerde geçmiyorsa, bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Özellikle tırnaktan irin akan, ödem ve ağrısı çok olan hastalarımızın zaman kaybetmeden doktora başvurması tavsiye edilir. Tırnaktaki iltihabı azaltmak için antibiyotik tedavisine başlanabilir. Ya da tırnağın bir kısmının kesilmesi gerekebilir.
Tırnak batması ameliyatlarında ayak parmağı uyuşturularak işlem yapılır. Bu nedenle hastalarımız herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.
Ankara tırnak batması tedavisi hakkında tüm merak ettikleriniz için kliniğimizle iletişime geçebilir; Op. Dr. Fatih Öktem’den detaylı bilgi alabilirsiniz.